Innholdsfortegnelse:

Gull-, sølv- og kobbermynter av Catherine II. Foto og verdi
Gull-, sølv- og kobbermynter av Catherine II. Foto og verdi
Anonim

Ulike museer og numismatikersamlere drømmer om å få inn myntene til Katarina II, som er en slags tråd som forbinder oss med den fjerne tiden da denne store keiserinnen satt på tronen. Under hennes regjeringstid berørte reformer og transformasjoner alle livets sfærer, noe som førte til oppblomstringen av vitenskap og kunst. Betydelige endringer påvirket også pregingen av penger. Keiserinnen holdt alltid under spesielle kontrollspørsmål knyttet til utstedelse av nye gull-, sølv- og kobbermynter. Mange unike kopier av datidens mynter har kommet ned til vår tid. Noen av dem er i utmerket stand og er av stor verdi, og er stoltheten og beundring fra numismatikere fra hele verden.

Gullmynter av Catherine 2

De er de klart mest verdifulle blant andre. De fleste gullmyntene er preget ved myntverket i St. Petersburg. Historikere har informasjon om utstedelsen av disse sedlenefølgende valør: 2, 5, 10 rubler, 1 rubel, chervonets, halvparten.

Ekaterina IIs gullmynter var ikke i bruk av vanlige folk, men ble distribuert utelukkende innenfor gårdsplassen.

Catherine's coins 2 bilde
Catherine's coins 2 bilde

Materialet til ti-rubelsedler fra 1762 og 1763 var 917 gull. Vekten på hvert eksemplar var mer enn 16 gram. En av sidene var nødvendigvis dekorert med et portrett av Catherine selv (motedesigner T. Ivanov), på den andre siden var et våpenskjold. Det skal bemerkes at keiserinnens profilbilde på gullmyntene er redigert flere ganger: på noen eksemplarer er keiserinnen avbildet med et skjerf, mens på andre mangler dette klesplagget.

Hvis vi snakker om kostnadene, er ti-rubelmynter de dyreste. Kostnaden for noen kopier kan nå 200 tusen dollar.

Sølvmynter

Sølvmyntene til Catherine II (se bildet nedenfor) ble bredt distribuert. Mynter preget dem i stort antall. Det er kjent om tilstedeværelsen i den perioden på 10, 20, 15 kopek, halv-femti kopek, femti kopek, rubel, laget av sølv. Forsiden prydet profilen til bysten av Catherine II, som også finnes på gullmyntene beskrevet ovenfor. Bare på rubelen av 1775 ble et annet portrett av keiserinnen laget av V. Klimov.

varianter av mynter av Catherine 2
varianter av mynter av Catherine 2

sibirsk mynt: 10 kopek

Denne kobbermynten er veldig forskjellig fra sitt slag. Dens særegenhet ligger først og fremst i kvaliteten på kobberet den ble laget av. Det ble utvunnet i Kolyvanskymin, nemlig i kobberet som ble funnet der, var det urenheter av gull og sølv tilstede. På den tiden var det ennå ikke mulig å trekke ut disse urenhetene fra basismetallet. Slikt kobber hadde sin egen forkortelse - KM. Utstedelsen av disse 10-kopek-myntene ble utført fra 1766 til 1781, inntil alle forekomster var oppbrukt i Kolyvan-gruven.

sibirske 10 kopek ble distribuert bare på dets territorium. På en av sidene var det et bilde av Sibirs våpenskjold (to sobler nær skjoldet). Til dags dato varierer prisen på sibirske kobbermynter fra 100 til 600 dollar.

Catherines mynter 2
Catherines mynter 2

Sestroretsk rubler

Slike mynter av Katarina II som Sestroretsk-rubler ble preget for å gi papirsedler. Produksjonen deres begynte i 1770. Vekten av en mynt med en pålydende verdi på én rubel var 1 kg, og disse sedlene ble produsert på Sestroretsk våpenfabrikk. Kobbertønnene til gamle våpen fungerte som materialet for å lage mynter. Da Catherine II utstedte et dekret om produksjon av slike mynter, mistenkte hun ikke engang hvor lange og arbeidskrevende prosessene med å slipe og lage emner ville være. Da dette ble klart, måtte det uvanlige foretaket forlates. Men de overlevende prøveeksemplarene har overlevd til i dag. Kostnaden for Sestroretsk-rubelen kan nå 50 tusen dollar.

Det finnes andre varianter av mynter av Catherine II, som beholder minnet om denne store keiserinnens regjeringstid. Med sine funksjoner, individuelle design og uvanlige opprinnelseshistorie gir deen idé om livet i disse fjerne tider.

Anbefalt: