Innholdsfortegnelse:

Prinsippene for å jobbe med kameraet, hovedmodusene som enhver fotograf trenger: blenderprioritet og dybdeskarphet
Prinsippene for å jobbe med kameraet, hovedmodusene som enhver fotograf trenger: blenderprioritet og dybdeskarphet
Anonim

Speilreflekskameraet har mange moduser du må lære deg, forstå hvordan de fungerer for å lage fotografier av virkelig høy kvalitet.

Alle innstillingene som er tilgjengelige i kameraet kan læres ved prøving og feiling. Bare det vil ta mye lengre tid enn om du umiddelbart leser om metodene for å bruke modusene og deres formål.

Hva kalles dybdeskarphet i fotografering, og hva er formålet?

Først og fremst bør du forstå at kameraet fokuserer på en viss avstand. Samtidig forblir det som er utenfor dens evner uskarpt. På denne måten vil alle objekter som har samme avstand som motivet være like skarpe som motivet.

Hvis du ser på et bilde, blir det umiddelbart klart at det ikke er noen klare grenser når et klart bilde mister skarpheten. Overgangen er vanligvis jevn og umerkelig.

Bildet viser opptak med blenderprioritet.

Blenderprioritert opptaksmodus
Blenderprioritert opptaksmodus

Tydelig vanligvisobjektene som kameraet er fokusert på, samt de nærmeste objektene (mens alle de som er lenger unna) er uskarpe. Dybdeskarpheten avhenger av flere faktorer:

  • rekkevidde til punktet der kameraet er fokusert;
  • brennvidde på selve kameraet;
  • åpen blenderåpning.

La oss se nærmere på hvert enkelt tilfelle.

Konseptet med blenderprioritetsmodus, og til hvilket formål brukes det?

For å forstå hva blenderprioritetsmodus er i et kamera, bør du først vite at det er merket med forkortelsene A og Ay, som er plassert i kameraets meny. Dette lar deg endre blenderbredden. Blenderbredden bestemmer hvor mye sollys som kommer inn i rammen. Jo bredere den er åpen, jo mer lys kommer inn (og omvendt). Automatisering vil velge hvilken lukkerhastighet som skal brukes. Dette er blenderprioritet i et kamera.

Denne modusen brukes vanligvis der hurtig fotografering er nødvendig. For eksempel når du filmer en reportasje, sport, flyshow osv. Når motivet som skal fotograferes er i bevegelse, er det ikke tid til å fikle lenge med innstillingene, for på denne måten kan du gå glipp av et virkelig interessant og viktig opptak. Derfor er det verdt å forstå hvordan du bruker blenderprioritet, for når du arbeider med denne modusen, må du manipulere med bare én knapp, noe som tar bare millisekunder.

Denne modusen kan også brukes mens du reiser, uten å bekymre deg for belysning, selve kameraet vil gjøre det for deg, du trenger bare ånoe blendermanipulasjon.

Bildet nedenfor viser en blenderåpning på f/11.

Blenderinnstilling f/11
Blenderinnstilling f/11

Bakgrunnen vil også avhenge av denne modusen. Når blenderåpningen er åpen, er bakgrunnen uskarp, og fokuserer på en bestemt figur i bildet. Når du lukker blenderåpningen, blir alle objekter og omgivelser i bildet skarpe og klare.

f / 11 / 1/400 sek / ISO 400 - 1
f / 11 / 1/400 sek / ISO 400 - 1

De to bildene (over og under) viser eksempler på blenderinnstillinger på f / 11 / 1 / 400 sek / ISO 400. Det første er et fjellandskap, med fokus på steinene (de er planlagt fotografert). På den andre - resultatet.

f/11/1/400 sek/ISO 400-2
f/11/1/400 sek/ISO 400-2

Derfor brukes vanligvis en åpen blenderåpning for å lage portrettbilder, mens en lukket brukes til å fotografere landskap. Det bør også huskes at med lukket blenderåpning er lukkerhastigheten lengre. På dette tidspunktet bør kameraet holdes jevnere, uten rykninger, men det er bedre å bruke stativ.

Skyte objekter i bevegelse

Aperture Priority lar deg "fryse" motivet eller gjøre det mer uskarpt. Saken er at når membranen er i åpen stilling, kommer mer lys inn i den. Dette lar deg ta bilder av høy kvalitet selv i overskyet vær. Lukkerhastigheten blir mye raskere, noe som betyr at du kan fange et objekt i bevegelse uten å gjøre det uskarpt.

Et eksempel på fotografering av objekter i bevegelse er vist på bildet nedenfor.

bevegelige objekter
bevegelige objekter

Men det er også behov for å gjøre bakgrunnen til et bilde uskarp. For eksempel hvis du trenger å fokusere på en bestemt person i mengden, og samtidig er det veldig lite lys på opptaksstedet. I denne situasjonen bør du lukke blenderåpningen ved å øke lukkerhastigheten. Ved å følge det valgte bevegelige objektet kan vi derfor ta et bilde der bakgrunnen som omgir objektet vil være uskarp, men den forblir tydelig.

Dermed, uten å manipulere blenderåpningen, vil bildet ikke være lyst og uttrykksfullt nok.

Belysning og iris

Blenderprioritetsmodus bør også velges avhengig av lysforholdene. Hvis du for eksempel skal fotografere i et svakt opplyst rom, er det bedre å gjøre det mer åpent slik at bildet blir klarere. Og med en blenderåpning på f/2.8 eller f/3.5 er det mulig å fotografere i mørkere omgivelser, og produsere fantastiske bilder av høy kvalitet.

Slik ser opptak om natten ut.

Blenderåpning i belysning
Blenderåpning i belysning

Eksempel

Et eksempel kan være opptak i et teater eller en konsertsal. Med et godt objektiv som er i stand til å fange fjerne objekter, kan du åpne blenderåpningen for å slippe inn mer lys, og ta et flott bilde uten å distrahere skuespillerne eller musikerne fra arbeidet deres, flimre foran øynene dine, slik fotografer med utstyr av mindre kvalitet gjør.

For eksempel er filming i auditoriet vist på bildet under. Blenderåpning f/2, 8 ble brukt.

Filming i auditoriet
Filming i auditoriet

I dette scenariet vil bildet være skarpt og klart, slik at du kan se alt du trenger uten ekstra innsats.

Konklusjon

Så ved å lære blenderprioritet, forstå hva det påvirker i et bilde, og bruke det til rett tid, kan du lage fantastiske, oppsiktsvekkende bilder.

Anbefalt: