Innholdsfortegnelse:

Jernbanemodellering - hva er det?
Jernbanemodellering - hva er det?
Anonim

Det var ikke så mange epoker innen jernbanemodellering. De tidligste modellerte jernbanene dukket opp i 1840 og var de såk alte "teppesporene". Elektriske togmodeller dukket opp rundt begynnelsen av 1900-tallet, men deres likhet med de originale prototypene etterlot mye å være ønsket. Modelltog er mye mer realistisk i disse dager. I dag lager modellbyggerne modeller av jernbanelinjer, og gjenskaper ofte virkelige steder og historiske perioder. For de som elsker å jobbe med hendene, er jernbanemodellering den perfekte hobbyen.

Den berømte grønne jernbanen i Norfolk
Den berømte grønne jernbanen i Norfolk

Hva er vitsen med denne hobbyen?

Kjernen i det er å gjenskape ekte jernbanespor med modeller av selve jernbanen og tog, samt oppsett av landskap. Folk som gjør dette har fått kallenavnet "jernbanemodellere" eller "modelljernbaneførere". Med tilstrekkelige midler ogentusiasme, de kan til og med lage modeller i naturlig størrelse!

Modellere kan bygge modelltog ved å lage terreng for dem. De er også i stand til å drive sin egen miniatyrjernbane. For noen modellbyggere er målet med å bygge en mockup til slutt å kjøre den som om den var en ekte jernbane (hvis mockupen var basert på byggherrens fantasi) eller som en ekte jernbane (hvis mockupen er basert på en ekte prototype). Hvis modellbyggere velger å modellere en prototype, kan de reprodusere veireproduksjoner av den virkelige jernbanen i miniatyr, ofte ved å bruke prototypespor og historiske kart.

Modeller på jobb
Modeller på jobb

Rekord over jernbanemodellering

Layoutene spenner fra en improvisert sirkel eller oval til realistiske reproduksjoner av virkelige steder dyktig modellert etter en prototype. Det største modelllandskapet er i British Pendon Museum i Oxfordshire, der en modell av Vale of White Horse-toget i naturlig størrelse ble bygget i 1930. Museet huser også en av de tidligste billedmodellene, Mader Model Valley bygget av John Ahern. Den ble bygget fra slutten av 30-tallet til begynnelsen av 50-tallet av forrige århundre, og den ble så vakker og realistisk at den ble skrevet om på begge sider av Atlanterhavet i magasinene Model Railway News og Model Railroader. Beconscot i Buckinghamshire er den eldste modelllandsbyen som inkluderer en modelljernbane som dateres tilbake til 1930-tallet. Verdens største modelljernbane - MiniaturWunderland i Hamburg, Tyskland. Det største live steam-oppsettet med en 25-mile (40 km) jernbane er "Train Mountain" i Chilohin, Oregon, USA. Utstillingene til Museum of Railway Modeling i San Diego er også bemerkelsesverdige på hver sin måte.

Simulert landskap med falsk strand
Simulert landskap med falsk strand

Landskapsmodellering

Kunsten å modellere jernbane inkluderer også landskapsmodellering. Noen modellerere fokuserer på å gjøre layouten grønnere, skape en fantasiverden eller et virkelig sted, ofte med fokus på dets historiske utseende i en bestemt epoke. Landskapsarbeid kalles "landskapsbygning" eller "landskapsmodellering".

Settkonstruksjon innebærer forberedelse av undergrunnen ved å bruke et bredt spekter av byggematerialer, inkludert skjermet ledning, pappstrimlerister eller utskårne isoporstabler. Den dekorative basen er lagt over underrelieffet. Typiske underlag inkluderer støpt gips, gips, hybrid papirmasse (papir-maché) eller lett skum eller glassfiber, og ethvert materiale som brukes i geodesisk skumdannelse.

jordmodellering

Den dekorative basen er dekket med bunndekkeerstatninger, som kan være statisk gress. Modellere lager en imitasjon av gress, valmuer, bartrær, larveballast og annet pittoresk bunndekke. Materialet som brukes til å simulere veiballast er vanligvis finkornet slipt granitt. Farget gressmateriale er vanligvis dekket med sagflis, trespon eller m alt skum. Skum eller naturlige lav eller kommersielle spredematerialer kan brukes til å modellere busker. Et alternativt materiale for gress er statisk gress, som er laget for å bevege seg med statisk elektrisitet.

Modeller av tog og bygninger
Modeller av tog og bygninger

Modeller av bygninger og bergarter

Bygninger og strukturer kan kjøpes som sett eller laget av papp, balsatre, basswood, annet mykt tre, papir, polystyren eller annen plast. Trær kan lages av sagebrush som simulert løvverk er limt på, men kan også kjøpes hyllevare fra spesialdyrkere. Vann kan modelleres med polyesterstøpeharpiks, polyuretan eller riflet glass. Berg kan støpes med gips eller plast med skumbeskyttelse. Støpegods males med spesialmaling eller kvinners skygger.

Klima- og værmodellering

Noen varp-ferdige modeller for å simulere skitt og slitasje på kjøretøy, strukturer og utstyr. Jernbanevogner i byer samler opp skitt fra konstruksjons- og kjøretøydamp og graffiti, mens biler i ørkener kan bli utsatt for sandstormer som anløper eller vasker bort maling. En modell laget i romforhold kan knapt inneholde så mange relieffdetaljer som prototypen i det virkelige liv, utsatt for dagligvær og andre naturlige (og menneskeskapte) fenomener.

Det finnes mange metoder for å simulere effekten av været, inkludert maling, sliping, riving og til og med bruk av kjemikalier for å korrodere. Noen av væropprettingsprosessene lider åpenbart ikke av mangel på kreativitet, men det avhenger av dyktigheten til designeren.

Kullvognmodeller
Kullvognmodeller

Smuss, rust og tegn på skade

Endring av kjøpte modeller er vanlig. I det minste en endring som tar sikte på å redusere "plastisiteten" i modellenes utseende. Smuss, rust og slitasjemodellering gir realisme. Noen modellbyggere simulerer drivstoffflekker på tanker eller korrosjon på batteribokser. I noen tilfeller kan tegn på ulykker eller reparasjoner legges til, for eksempel bulker eller nylagde reservedeler, og modne modeller kan nesten ikke skilles fra sine faktiske fotoprototyper.

Jernbanemodelleringsklubber

Modeljernbaneklubber finnes der entusiaster oftest møtes. Klubber viser ofte frem sine beste modeller for det besøkende publikum. En spesialisert industri konsentrerer seg om store skalaer og målere, vanligvis ved bruk av 3,5 til 7,5 tommers (89 til 191 mm) spor. Modeller på denne skalaen er ofte håndlagde og drevet av damp eller hydraulikk, med motorer kraftige nok til å frakte dusinvis av falske passasjerer.

Technical Model Railway Club (TMRC) inMassachusetts Institute of Technology på 1950-tallet var det første som ga automatisk kontroll av rutebytte ved hjelp av telefonreléer. Det er et ekte laboratorium for jernbanemodellering.

Modeller av mennesker ved trikkeskinnene
Modeller av mennesker ved trikkeskinnene

Fans av denne hobbyen har sine egne "pilegrimssteder", på en eller annen måte knyttet til modelleringshistorien. Vanligvis er slike steder bare samfunn av modellbyggere, spredt rundt i verden. Det eldste samfunnet er "Model Railway Club", grunnlagt i 1910. Det ligger i nærheten av King's Cross i London, Storbritannia. I tillegg til modelljernbaner, rommer den rundt 5000 bøker og tidsskrifter om jernbanemodellering. The Historic Model Railway Society i Butterley, nær Derbyshire, spesialiserer seg på historiske spørsmål og har arkiver over hobbyens historie tilgjengelig for medlemmer og publikum.

Anbefalt: